Elektrik Arızaları
Günümüzde elektrik o kadar çok alanda kullanılyor ki arızaları tek tek ele almak mümkün değil. Burada günlük hayatta sık sık karşılaştığımız arızalara değineceğiz.
Ampul arızaları ; akkor flamanlı yani ısıyı ışığa çeviren halk dilinde armut ampul olarak adlandırdığımız ampuller genelde ömrünü doldurduğunda sönerler. Bu tip ampuller aşırı ısındığından bağlı oldukları duyları da kısa zamanda deforme ederler ve duyun normal çalışmasını engellerler. Sigortadan elektriği keserek ampulü yenisi ile değiştirp kontrolü yapılabilir. Eğer yeni taktığımız lamba yanmıyorsa mutlaka uzman bir elektrikçi çağırıp elektrik hattının kontrolü yaptırılır.
Tasarruf ampulleri armut ampullere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bu tip ampuller içersindeki gazın özelliğini yitirmesi sonucu cam çubukların gövdeye temas eden yerleri kararmaya başlar ve ömrünün dolduğu anlaşılır. Armut ampullere göre daha az enerji harcarlar ve daha az arıza çıkarırlar. Ampul söndüğünde yenisi takılarak sağlamlık kontrolü yapılır. Eğer arızalı olduğu kesin anlaşılırsa imha etmeliyiz. Kesinlikle camı kırılsa bile cilde temas etmemelidir.
Genel olarak karşımıza çıkan arızalar şunlardır.
Duyun arızalanması . (Yeni bir duy takılarak arıza giderilir.)
Aydınlatma aparatının (avize, tij, aplik vs.) elektrik kablosu ile birleştiği klemens arızaları ( Bağlantı uzman tarafından kontrol edilir ve arıza giderilir)
Buvat dediğimiz bağlantı (duvarlarda yuvarlak kapak ile kapatılmıştır. ) noktasındaki klemenslerin zamanla gevşemesi (bu durum arızaların en tehlikeli olanıdır. Çünkü klemens gevşemesi kıvılcımı tetikler ve ark oluşur. Buvatın bu arktan dolayı alev alması yangına sebebiyet verir. Bazen cızırtılı bir ses de çıkarabilir veya yanık plastik kokusu da duyulabilir. Bu durumda hemen elektriği daire girişindeki sigortadan kesip uzman bir elektrikçi çağırmamız gerekir. )
Sigortaların atması ; ampuller arıza yaptığı anda hattan yüksek akımlar çekebilir ve sigortayı indirebilir. Bu durumda sigortanın bağlı olduğu hat üzerindeki bütün lambalar sönecektir. Sigortayı kaldırarak arıza giderilir. Sigortayı kaldırdığımız anda yine iniyorsa kesinlikle müdahale etmeden uzman bir elektrikçi çağırmalıyız. Bu durumda çıkan arızalar : duyun kısa devre yapması, buvatın içinde kısa devre olması, sigortanın arıza yapması olarak sıralayabiliriz
Priz arızaları ; evlerde kullandığımız prizlerden 16 Ampere kadar akım çekebiliriz. Yani gücü 3500 wattan yüksek alıcıları kullanmamalıyız. Eğer mecburen kullanmamız gerekiyorsa uzman bir elektrikçi ile görüşüp gerekli düzenlemenin yapılması gerekir.
Prizler zamanla deforme olabilir. Özellikle sık sık kullandığımız prizler. Bunu anlamanın bir kaç yolu vardır. Eğer prize taktığımız fiş sallanma yapıyorsa veya cızırtı şeklinde parazitli bir ses çıkartıyorsa o prizi kesinlikle kullanmamalıyız. Bazı fişler ince uçlu bazı fişler kalın uçludur. Örneğin cep telefonu adaptörünün prize giren iki bacağı incedir . Deforme olmuş prizlerde bunları kullanmamalıyız. Buzdolabu fişi kalındır. Genelde prize tam oturarak boşluk yapmaz. Bunun gibi gözle görülür arızalar çıkabilir. Bunların önüne geçmek için kaliteli prizler kullanmak çok sağlıklı olacaktır.
Sigorta arızaları: sık sık sigorta açıp kapatmak, kalitesiz sigorta kullanmak, sigortanın bulunduğu hattan gereğinden fazla ve uzun süre akım çekilmesi ve sigortanın kablo sıkma klemensinin düzgün sıkılmaması veya zamanla gevşemesi sigorta arıza sebepleri olarak sıralayabiliriz. Sigorta herhangi bir şekilde biz farkında olmadan inerse (yani elektriği keserse) sigortayı dikkatli bir şekilde kaldırmalıyız . Eğer sigorta küçük bir patlama sesiyle beraber yine atarsa, hiç bir müdahala etmeden hemen uzman bir elektrikçi çağırmalıyız. Bir başka arıza nedeni de kalitesiz sigorta kullanılması. Özellikle kooperatiflerde bu sorun sık sık karşımıza çıkmaktadır.
Değerli müşterilerimiz sorunlarınızı doğru ve güvenilir arıza tespiti ile adresinizde tek seferde çözüyoruz.Yapılacak her müdaheleden önce sizi bilgilendiriyor ve onayınızı alıyoruz. Gerekli görüldüğü takdirde makinenizi alıp kendi özel servislerimizin tamir atölyelerine götürüp, en kısa sürede sorunu gidererek cihazınızı teslim ediyoruz.
Bir Cevap Yazın