Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 542 488 2013

Kompanzasyon’da Şönt Reaktörler

Kompanzasyon’da Şönt Reaktörler

Eskiden sadece kondansatörlerle yapılan kompanzasyon yeterli gelirken günümüzde aynı şeyi söylemek doğru olmaz.
İşletmelerde kullanılan elektronik kompenentlerin artması ile birlikte kondansatörlerle yaptığımız kompanzasyon sistemleri güç kalitesini kontrol etmekte etkisiz kalıyor burada devreye giren reaktörler sistemde oluşan kapasitif reaktif enerjiyi kompanze etmek için devreye giriyor.
Şönt reaktör diğer ismi ise Endüktif yük reaktörü ismindende anlaşıldığı gibi sisteme endüktif yük olarak bağlanır ve sistemdeki kapasitif reaktif gücü karşılayarak sistemin istenildiği gibi çalışarak belirtilen değerlerde tutmaya çalışır.

Şönt reaktörlerin diğer kullanım amaçları

  • Endüktif yük çekilmesi istenilen test sistemlerinde
  • Yüksüz hatlarda oluşan gerilim yükselmesini engellemek
  • Başarılı bir tek kutuplu yeniden kapatma için sekonder ark akımını bastırmak
  • Gerilim kontrolünü sağlamak

Şönt reaktör Seçimi

entes 1 fazlı reaktör

Şönt reaktör seçimi doğru analiz ve ölçümlerle yapılmalıdır.

Kesin sonuç vereceği garanti olmayan pratik bir çözüm diyebileceğimiz yöntemde İşletmedeki kapasitip yükler (UPS, Tasarruflu lamba vb )devrede iken, sayacın 8.8.0  menüsün’den endeks alıp , bir saat sonra tekrar endeks alınarak arada çıkan fark çarpım oranı ile çarpılarak  sistemde ihtiyaç duyulan reaktörün gücünü vermektedir.

Şönt reaktörlerin sistemden çekeceği akıma göre sigorta ve kontaktör seçilmelidir.Şönt reaktörlerin çektiği akımlar seçtiğiniz reaktörün teknik bilgiler kısmından bakabilirsiniz.

Kompanzasyonda Şönt Reaktörlerin Bağlantısı

1 ve 3 fazlı reaktör bağlantısı

Şönt reaktörler sisteme her hangi bir noktadan bağlanabilir fakat böyle bir bağlantı doğru bir bağlantı olduğunu söyleyemeyiz. Şönt reaktörler endüktif enerjiyinin yanında düşük miktarlarda yaklaşık olarak %3-5 arasında aktif enerjide tüketirler ve bu yüzden gerek olmadıkça devreden çıkmaları en doğrusudur. Bu işlemi otomatik yapmak için piyasada RGK (Reaktif Güç Kontrol ) röleleri bulunmaktadır.

RG3-15C ön görünüş

Entes RG3-CLS Ön Görünüşü

entes şönt reaktör rgk

Entes RG3-15CLS Bağlantı Şeması

ankaraelektrikci