Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 542 488 2013

Busbar Nedir? Çeşitleri Nelerdir

Busbar Nedir? Çeşitleri Nelerdir

Busbar Nedir?

Busbar elektirik enerjisinin dagıtım ve taşınması için tasarlanmış prefabrik ve modüler bir sistemdir. Yüksek performans, yangına dayanım, hızlı montaj, düşük maliyet gibi birçok avantaja sahiptir.

Busbar sisteminde kullanılan alüminyum ya da bakır iletkenler tüp yapı boyunca ve ek noktalarında mutlaka kalay ile kaplanır.Kompakt Busbar sisteminde iletkenler, ilk katman “Epoksi Coating” ve daha sonra “Polyester Film (mayler)” ile izole edilirler.

Avantajları

Kolaylık, Planlama ve Mühendislik

Kolay dizayn edilir. Güç dağılımı ve temiz network yapısı ile kolay mühendislik vekurma olanağı sağlar.

Hızlı ve Kolay Montaj
Çok az takım kullanarak hızlı montaj yapmak mümkündür. Busbar sistemleri hissedilir ölçüde montaj zamanını azaltır.

Esneklik ve Ekonomi

Modern işletmelerde gerek kuruluş, gerekse işletme sırasında ihtiyaç duyulan her türlümakine ve güç yerleşim değişikliğine kolay, ekonomik, hızlı ve modern çözümler sağlar.Yeni makine ilavesine, çeşitli noktalarda enerji teminine tesisin çalışan kısımlarınıaksatmadan imkân sağlamaktadır.

Güvenli Enerji İletimi ve Dağıtım

Sac gövde içinde izole baralar vasıtası ile dağıtılan enerjiyi, özel çıkış üniteleri ileistenilen noktalardan güvenli olarak ve enerjiyi kesmeden almak mümkündür.

Uzun Ömür

Busbar sistemleri, özel bakım gerektirmeyen yapısal özelliklere sahiptir. Sistemin herparçası modüler yapıda olup kolayca sökülüp takılabilir. Gerektiğinde sistemin tamamı başkabir yere kolaylıkla taşınabilir.

Modern Görünüm

İşletmelere fonksiyonel kullanımın yanı sıra modern bir görünüm kazandırır.

KULLANIM YERLERİ

Busbar sistemlerinin büyük sanayi tesislerinden, gökdelenler, tekstil ve konfeksiyonsektörü, otomotiv sektörü, tersaneler, oteller, alışveriş merkezleri ve benzeri tesisler, enerjiletimi ve dağıtımında trafo ana pano arası ve panolar arası bağlantıları, sanayi tesislerininmontaj ve bakım atölyeleri, iş merkezleri, depolar ve laboratuvarlar gibi pek çok kullanım alanı vardır.

Busbar Sistemleri Genel Özellikleri

  • Bakır veya Aluminyum İletkenler
  • 1.5mm kalınlığında galvaniz sac veya 2.5mm kalınlığında ekstrüzyon aluminyum gövde imkanı
  • 130 C ‘ye kadar dayanıklı yanmaz B sınıfı Mylar izolasyon
  • Kompakt busbar sistemlerinde dahili yangın bariyerine gerek yoktur.
  • Daha iyi iletkenlik için iletkenler ek noktalarında veya tam boy kalay kaplıdır.
  • Ek noktalarında gümüş kaplama opsiyonu
  • Çıkış kutuları kolaylıkla takılabilir veya çıkartılabilir.
  • Çıkış kutuları herhangi bir MCCB markasına göre tasarlanabilir.
  • 4 veya 5 iletkenli sistem seçeneği mevcuttur.
  • IEC standartlarına uyguluğu Kema laboratuvarlarında test edilmiştir.
  • Sismik şartlara uygunluk testleri yapılmıştır.
  • Standart IP55 koruma sınıfı (IP 65, IP 67 opsiyonel)

Busbar Çeşitleri

Busbar sistemleri kullanım alanlarına ve imalat tekniklerine göre birkaç farklı grupta toplanır.

Feeder (iletim) Busbar Sistemi

Feeder busbar sistemi;
Elektrik enerjisinin trafodan ana pano beslemesi yada jeneratör panosu gibi bir noktadan başka bir noktaya en düşük gerilim düşümü ile verimli taşınmasını sağlayan modüler enerji iletim sistemidir.

Endüstriyel sanayide yatay enerji taşıma hattı olarak kullanılır. Sistem üzerinden çıkış alınmaz. Uygulama alanlarından bazıları: Trafo–ana dağıtım panosu arasındaki ana besleme hatları, elektrik panoları arasındaki kuplaj hatları, jeneratör panosu ile ana dağıtım panosu arasındaki besleme hatları ve bir tesisteki yüksek güçlü bir bölge panosunun ana merkezden beslenmesi. Feeder busbar sistemleri 800 – 6000 A arası akım değerlerinde imal edilir.

Bolt-on Busbar Sistemi;

Busbar sisteminin modüler ek noktaları üzerinden akım alma çıkış kutuları ile enerji alınmasını sağlayan sistemdir. Busbar sisteminin enerjisi kesilerek ek cıvatası açılır. Busbar ek noktası çıkış kutusu takılmasına için yuvalar vardır.

Ek noktasına 160 A – 1000 A arasında akım alma kapasitesine sahip çıkış kutuları takılarak enerji alınır. Bolt-on busbar sistemleri 800 – 6000 A arası akım değerlerinde imal edilir.

Plug-in Busbar Sistemi;

Busbar sisteminin gövdesi üzerindeki akım alma (plug-in çıkış) pencereleri üzerinden akım alma çıkış kutuları ile enerji alınan sistemleridir. Busbar sisteminin enerjisi kesilmeden plug-in çıkış pencerelerine 32 A- 400 A arasında akım alma kapasitesine sahip çıkış kutuları takılarak enerji alınır.

Yüksek katlı binalarda dikey şaft enerji dağıtımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Plug-in busbar sistemleri 40 A ile 5000 A arası akım değerlerinde imal edilir. Busbar çıkış kutuları kullanım alanına göre WL otomatlı, SYK sigortalı yük kesici şalterli ya da kompakt şalterli olarak üretici firmalar tarafından imal edilir. Busbar fiyatları da yapısına ve çeşidine göre değişimler göstermektedir.

Aydınlatma Dağıtımı Busbar Sistemleri;

Aydınlatma otomasyonu ve yükseltilmiş döşemede kullanılır. Üretici firmalar tarafından alüminyum gövdeli 25 A’dan 63 A’ya kadar imalatı yapılmaktadır. Elektrolitik bakır iletkenler, tam boy kalay kaplanarak bakır oksit meydana gelmesi engellenir.

Bu durumda, kontak dirençleri minimuma iner. İletken sayısı L1, L2, L3, N+ Pe olmak üzere 4’tür. Nötr iletken kesiti, faz iletken kesitine eşittir. Gövde topraklama olarak kullanılır. Busbar kanal sistemleri sadece aydınlatma amacı için değil, küçük güçlü makinelerin elektrik tesisatının beslenmesi amacı için de kullanılabilir. Depolar, atölyeler, garajlar, marketler, iş merkezleri, sanayi kuruluşları ve benzeri iş yerleri ve alanlarda kullanılırlar.

Trolley Busbar Sistemleri;

Hareketli enerji ihtiyacı olan sistemler için trolley busbar sistemleri geliştirilmiştir. 50 A – 500 A arasında akım taşıma kapasitesi vardır. PVC gövdelidir. Trolley busbar gövdesinde 4 ya da 7 adet yiv bulunur. Bu yivlere bakır iletkenler yerleştirilir.

Otomasyonlu depolar, vinçler, tekstil kesme, serme masaları, yük asansörleri, monoray sistemler, ve elektrikli tren vs sistemlere güvenli bir şekilde enerji sağlar.

ankaraelektrikci