GENEL VE YARDIMCI TEÇHİZATIN TEMEL ÇALIŞMA PRENSİBİ
Elektrik enerjisinin üretilmesini sağlayan,hareketli ve sabit parçalardan oluşan,santrallerde senkron olarak üretilen sisteme generatör denir.
Trafo:
İçinde bulundurduğu primer ve sekonder sargılar vasıtasıyla aldığı alternatif gerilim değerini değiştirerek çıkışından sisteme veren elektromanyetik cihazlara trafo denir.Güç,ölçü ve özel trafo çeşitleri bulunur.Güç trafoları eğer aldığı gerilim değerini yükselterek aktarıyorsa yükseltici,düşürerek aktarıyorsa alçaltıcı trafodur.
Rotor:
Generatörlerin dönen kısmıdır.Ara şaft ile bağlı olduğu türbinle beraber dönen ,çıkık ve düz kutuplu olarak yapılan,dönerken ikazlanarak etrafında oluşturduğu manyetik alanın generatörler sargıları tarafından kesilerek elektrik enerjisi üretilmesinde rol oynayan sistemdir.
Hız Regülatörü:
Kendisine ait yağ pompaları vasıtasyla elde ettiği basınçlı yağ ile ayar kanatlarının kumandasını sağlayan ,ana görevi rotor devir sayısını sabit tutmak olan sistemdir.
Kelebek Vana:
Cebri boru ile türbin arasında bulunan büyük çaplı vanadır.Ünitenin çalışmadığı ve türbin bakımlarında basınçlı suyun kesilmesini sağlar.
By Pass Vana:
Cebri boru ile salyangoz arasında bulunan kelebek vananın basınç altında açma kapama yapmaması için, her iki taraf su basıncını dengeleyen ve basınçlı yağ ile açma kapama yapan vana düzeneğidir.
Soğutma Suyu Sistemi:
Santrallerde çalışmasına bağlı olarak ısınan ve kendine ve sisteme zarar verebilecek tüm enstrümanların su vasıtasıyla soğutulmasını sağlayan sistemdir.
Kesici:
Üretilen enerjinin bağlı olduğu hattı bölen ve hat enerjili iken açma kapama yapabilen devre elemanlarıdır.
Ayırıcı:
Hattın yüksüz olduğu durumlarda manevra kabiliyeti olan, bağlı olduğu enerji iletim hattını bölen devre elemanlarıdır.
Bir Cevap Yazın