Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 542 488 2013

Kompanzasyon

İndüktif yada kapasitif yüklerin oluşturduğu etki neticesinde akım ile gerilim arasında ki faz farkı (+) yada (-) max. 90 derece kayar.Bu kaymayı düzeltmeye ideale yakın olan  sıfır derecede tutmaya yarayan işleme kompanzasyon denir.

Elektrik sisteminde elektrik motoru ,bobin gibi mıknatıslanma etkisi ile elektrik enerjisini yine elektrik enerjisine yada farklı enerji şekline çeviren cihazlar bu mıknatıslanma etkisi ile faz akımını geri kaydırırlar.

Kompanzasyon;

Dinamik faz kaydırıcılar (senkron motor) ile,

Statik faz kaydırıcılar (kapasitör) ile yapılır.

Dinamik Faz Kaydırıcılar(Senkron Motorlar):
Senkron motorların uyartım akımlarının değiştirilmesi ile motorun endüktif yada kapasitif çalışması sağlanabilir.Ayrıca motorun şebekeden çektiği reaktif gücün miktarıda uyartım akımıyla ayarlanabilir.Bundan dolayı senkron motorlar dinamik gç kompansatörü olarak kullanılabilmektedir.Senkron motor kullanılacağı sistemde eğer başka bir amaçla kullanılmıyorsa ekonomik değildir.Ekonomik olması nedeniyle reaktif güç kompanzasyon sistemlerinde kondansatörler yoğun olarak kullanılırlar.

Dinamik faz kaydırıcı olan senkron motorlar ,statik faz kaydırıcı olan kondansatörlerin daha ucuz ve kolay bakımlı olmaları nedeniyle tercih edilmezler.

Statik Faz Kaydırıcılar(Kondansatörler):
Kondansatörler statik faz kaydırıcılardır.Kondansatörlerin bakım masraflarının olmaması ve ucuz olmaları nedeniyle reaktif güç kompanzasyonunda kullanılmaktadırlar.

ankaraelektrikci