Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 544 604 2502

Topraklama

Topraklama;herhangi bir işletmede canlıları elektriğin tehlikeli etkilerinden korumak için yapılır.

Topraklama Çeşitleri
Koruma Topraklaması
İnsanları ve diğer canlıları tehlikeli dokunma gerilimlerine karşı korumak için cihazların gerilim altında olmayan metal kısımlarının topraklanmasıdır.
İşletme Topraklaması
Bir işyeri veya fabrikanın enerjisini sağlamak için çalışan trafonun veya alternatörün yıldız noktasının topraklanmasıdır.Jeneratörlerde ve trafolarda uygulanır.
Yıldırıma Karşı Topraklama
Yıldırım düşmesi sonucunda gerilim altında bulunan iletkenlere atlamaları geniş ölçüde önlemek için işletme akım devresine ilişkin olmayan iletken bölümlerin topraklanmasıdır.
Binaya genellikle dört tane elektrik kablosu girer.Bu kablolardan üç tanesi fazdır yani üzerinde elektrik vardır diğeri ise nötrdür.Bu sisteme tri-faze denir.
Bu üç faz hattı binaya eşit şekilde dağıtılır.Yani binanın girişindeki ana elektrik kutusuna gelen bu üç faz hattının  herbiri ayrı bir kata veya katlara dağıtılır.Nötr hattı ise bir tanedir ve her kata gider.
Evlerdeki elektrik şebekesinde ise üç kablo vardır ve bunlar;faz,nötr ve topraklama kablosudur.Binaya üç faz ve bir nötr girer demiştik.Binanın elektrik sistemini döşeyen elektrikçi  binanın dışında toprağa belirli bir büyüklükte bir bakır çubuk veya levha gömer.Bu bakır çubuğa bağlı bir kabloyu binanın girişindeki faz ve nötrün binaya ilk girdiği ana elektrik kutusuna kadar getirir.Bu noktadan itibaren tüm binaya ve tüm dairelere bir faz bir nötr ve bir toprak hattı gider.Topraklı prizlerde ortadaki iki delik faz ve nötre bağlı iken dış taraftaki metal çıkıntılarda toprak hattına bağlıdır.
ankaraelektrikci