Elektrik Tesislerinde Enerji Kesilmesi
Elektrik enerjisi kullanımı en rahat ,sağlaması en kolay,en ekonomik,en temiz ve en çok yönlü kullanıma elverişli bir enerji türüdür.Elektrik enerjisi olmadan bugünki uygarlığın varlığı ve devamı düşünülemez.Günümüzde bütün toplumlar elektrik enerjisine herzaman büyük gereksinim götserirler.Bunun içinde elektrik idarelerinin görevi tüketiciye her istediği yere,her istediği an,gereksinimi olduğu kadar,iyi kaliteli elektrik enerjisini kesintisiz olarak sağlamaktır.
Tüketicinin çektiği enerjinin zamanı,miktarı bakımından normal olarak bir kısıtlama sözkonusu değildir.Enerjinin kaliteli olması gerilim ve frekansın sabit olmasına bağlıdır.Buda teknik bir konudur.En önemli sorun beslemenin kesintisiz olmasıdır.Enerjinin belirsiz zamanlarda kesilmesi insanların yaşamında birçok rahatsızlıklara neden olmaktan başka kısaca yaşam kalitesini düşürür.
Kusursuz bir enerji sağlamak pek çok etkene bağlıdır.Bunlar hem proje hemde kuruluş sırasında hemde daha çok işletme sırasında göz önünde bulundurulmalıdırlar.
Enerji Kesilmesine Yol Açan Etmenler
Enerji kesilmesine neden olan etmenler çok çeşitli olmakla beraber bunların en önemlileri şunlardır;
-Enerji Kısıtlaması:Ham enerji maddesinin eksikliğinden ve kaynak yetersizliğinden ileri gelen bu tür kesintiye üretimi arttıracak önlemler almaktan başka çare yoktur.
-Şebeke Yetersizliği:Şebekenin herhangi bir kademesindeki darboğaz enerji kısıtlaması doğurabilir.Transformatör istasyonlarının ve şebekelerin takviyesiyle bu sakınca önlenebilir.
-Yanlış Manevra ve Koruma Sisteminin Hatalı Açması:İşletme personelinin iyi yetiştirilmesi ile karşılıklı kilitleme düzeniyle tesisleri yanlış kullanımlara karşı eminyet altına almakla ve kaliteli ,güvenilirliği yüksek koruma düzeneklerinin kullanılmasıyla oluşan bu kesintiler önlenebilir.
–Enerji Kesilmesine Neden Olan Hatalar:Enerji kesilmesine neden olan en önemli etken elektrik tesislerinde başgösteren hatalardır.Hata gerilim ve yalıtım ve bağıl durumdaki arzu edilmeyen değişikliktir.En önemli hatalar yalıtım hatası ve dağıtılmasıdır.Hataların veya daha çok dış aşırı gerilimlerin ve aşırı akımların etkisi ile oluşurlar.İç veya daha çok dış aşırı gerilimler altında yalıtımın artması veya bölünme sonucu yalıtım hatası başgösterebilir.İzolatörlerin kirlenmesi,aşırı akım nedeniyle aşırı ısınma,yaşlanma ,eskime,vurma,çarpma,ezme gibi dış etkenler yalıtım hatasına yol açar.
En önemli hatalardan biride çeşitli kısa devrelerdir.En şiddetli kısa devreler üç veya iki fazlı kısadevrelerdir.Toprak temaslı hatalar ise kısa devrelerden daha az şiddetlidir.Fakat en çok bu tür hatalara rastlanır.Toprak temaslı hataların etki biçimi bakımından yıldız noktasının durumu çok büyüktür.Bir fazlı hatalar yıldız noktası direk topraklanmış şebekelerde bir fazlı kısa devre yıldız noktası yalıtılmış veya bir reaktans bobini üzeirnden topraklanmış şebekelerde toprak teması adını alır.
Bir Cevap Yazın