Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 544 604 2502

Flip Floplar ve Doğruluk Tabloları

Flip Floplar ve Doğruluk Tabloları

Dijital devrelerde kullanılan lojik kapılar sembolleri ve doğruluk tablolarıyla buradaki yazıda anlatılmıştı. Bu yazıda dijital devrelerde kullanılan flip flopların çalışmasına değinilecektir. Dijital devrelerde flip floplar 2 sabit durumu olan ve 1 bitlik veri saklayabilen yapılardır. Flip floplar bir veya iki giriş işareti ve saat darbesi ile kontrol edilirler. Saat darbesinin yükselen kenarı veya düşen kenarı ile tetiklenen flip floplar her saat darbesinde bir sonraki duruma geçerler. SR, JK, T ve D tipi olmak üzere 4 çeşit flip flop bulunmaktadır. Aşağıda flip flop çeşitlerinin doğruluk tabloları sembolleri ve iç yapıları gösterilmiştir.

SR Flip Flop

S ve R girişlerininin ve bir önceki çıkışın (Q) değerlerine göre saat darbesinden sonra çıkış işareti Q+ değerini alır. Q+ çıkış işareti matematiksel olarak Q+=S+RQ ile ifade edilir. R, R girişinin değilidir.

S R Q Q+
0 X 0 0
1 0 0 1
0 1 1 0
X 0 1 1

SR Flip Flop SembolüSR Flip Flop İç Yapısı

.

JK Flip Flop

JK flip flobunun çıkış işareti matematiksel olarak Q+=JQ+KQ ile ifade edilir. Doğruluk tablosunda da görüldüğü gibi bir önceki çıkış sıfır olduğunda (Q=0) K girişi ne olursa olsun J girişinin değeri çıkışa verilmektedir (Q+=J). Bir önceki çıkış bir olduğunda (Q=1) ise J girişi ne olursa olsun K giriş işaretinin değili çıkışa verilmektedir (Q+=K).

J K Q Q+
0 X 0 0
1 X 0 1
X 1 1 0
X 0 1 1

JK Flip Flop SembolüJK Flip Flop İç Yapısı

.

D Flip Flop

D flip flobunda bir önceki çıkıştan bağımsız olara D girişi aynen çıkıştan alınmaktadır. Q+=D

D Q Q+
0 0 0
0 1 0
1 0 1
1 1 1

 

.

T Flip Flop

T flip flobunda T girişi sıfır ise (T=0); bir önceki çıkış değişmeyerek aynen kalır (Q+=Q). T girişi bir ise (T=1) bir önceki çıkışın değili çıkışa verilir (Q+=Q).

T Q Q+
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 0

T Flip Flop SembolüT Flip Flop İç Yapısı

.

Flip floplar yükselen kenar tetiklemeli veya düşen kenar tetiklemeli olarak üretilirler. CP (Clock Pulse) saat darbesi kullanılan saat darbesi üreteci ile istenilen frekansta verilir. Saat darbesi için osilatörler kullanılır.

Flip floplar için kullanılan osilatör yapısı hakkında detaylı bilgiyi site içinde aryabilirsiniz.

ankaraelektrikci