Elektrik Çarpmasında İlk Yardım
Vücuda girip çıkan bir elektrik akımının şoku kişiyi yere yıkabilir, bilincini kaybettirebilir, solunumun ve kalp atışının durmasına sebep olabilir. Akım, alttaki dokular ve organlar boyunca yayılır, derin ve geniş hasarlara yol açabilir. Ancak vücutta, akım giriş ve çıkış noktaları dışında başka hasar görünmüyor olabilir.
Elektrik çarpan kimseye sakın dokunmayın! Siz de akıma kapılabilirsiniz! İlk önce elektrik akımını (şalterleri, sigortaları) kapatın, eğer bu mümkün değilse iletken olmayan bir cisimle (tahta, kuru bir dal veya bir ip parçası gibi) kişiyi akım kaynağından güvenli bir şekilde ayırın. Bu işlemler yapılana dek kişi elektrik geçiriyor olacaktır. Bu yüzden kendisine yardımcı olmaya çalışacak kişiler de elektrik şokuna maruz kalırlar. Bunlar yıldırım çarpan kişiler için geçerli değildir; bu durumdaki hastalara hemen yardım edilmelidir.
Akımı kapatın veya kişiyi kuru, iletken olmayan bir cisimle elektrik kaynağından uzaklaştırın. En yakın acil sağlık kuruluşunu arayın. Solunumu ve kalp atışını (nabzı) kontrol edin. Eğer kişinin solunumu durmuşsa, ağızdan ağıza solunuma başlayın. Kişi nefes alıyor ama bilinci yerinde değilse, en uygun pozisyonu verin. Gerekirse kazazede hemen hastaneye kaldırılmalıdır.
Elektrik Çarpmalarında Yapılması Gerekenler
–Elektrikği kesmek için sigortaları kullanın.
–Lastik tabanlı ayakkabı giyin, kuru bir lastik eldiven takın.
–Elektrik akımını iletmeyecek kuru bir cismin üzerine çıkın.
–Elektrik çarpan kişinin yakınındaki kablo gibi iletkenleri, yalıtkan bir çubukla uzaklaştırın.
–Hastayı giysilerinden çekerek bölgeden uzaklaştırın.
–Hasta hala nefes alıp vermiyorsa ve nabzı yoksa solunum yardımı ve kalp masajına başlayın.
Elektrik Çarpmalarında Yapılmaması Gerekenler
–Elektrik çarpan kişiye kalın lastik tabanlı ayakkabınız yoksa dokunmayın.
–Sigortaları kapatmadan yaralıya temas etmeyin.
–Çarpılmış kişiye çıplak elle dokunmayın.
–Dokunmak için iletken cisimler kullanmayın.
Bir Cevap Yazın