Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 542 488 2013

Kirşofun Gerilimler Kanunu

Kirşofun Gerilimler Kanunu

Daha önce devre çözümlerinde kullanılan kanunlardan olan Kirşofun birinci kanunu diye de bilinen Kirşofun akımlar kanununu buradaki yazımızda anlatmıştık. Bu yazımızda Kirşofun ikinci kanunu olarak da bilinen Kirşofun Gerilimler kanununu anlatacağız. Kirşofun gerilimler kanununa göre kapalı bir elektrik devresinde (çevrede) devre elemanları üzerinde düşen gerilimlerin toplamı gerilim kaynağının gerilimine eşittir. Veya kapalı bir çevredeki gerilimlerin toplamı sıfırdır.

Kirşofun Gerilimler Kanunu

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Vk gerilimli güç kaynağından beslenen R1, R2 ve R3 dirençleri üzerinde düşen gerilimler VR1, VR2 ve VR3 gerilimleri vardır. Şekilde okla çizilen çevre devredeki bütün gerilimleri çevrelemektedir. Kirşofun gerilimler kanununa göre VR1, VR2, VR3 gerilimlerinin toplamı Vk kaynak gerilimine eşittir. Yani;

Vk=VR1+VR2+VR3

Aşağıda iki çevreli bir örnek üzerinden Kirşofun gerilimler kanunu gösterilmiştir.

Kirşofun Gerilimler Kanunu

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi iki çevre bulunmaktadır. I numaralı çevrede Vk kaynağı, R1 ve R2 dirençleri, II numaralı çevrede R2, R3, R4 dirençleri bulunmaktadır. Kirşofun gerilimler kanunu I ve II numaralı çevrelere uygularsak aşağıdaki gibi olur.

I numralı çevrede çevre okunu takip edersek;

Vk-VR1-VR2=0

II numaralı çevrede çevre okunu takip edersek;

VR2-VR3-VR4=0

olduğu görülür.

ankaraelektrikci