Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 544 604 2502

Sekonder Aşırı Akım Röleleri

Sekonder Aşırı Akım Röleleri

Sekonder aşırı akım röleleri akım trafolarının sekonder (ikincil) devresine bağlanır ve trafo ve elektrik motorlarını aşırı akımlara karşı korur. Bu röle alçak, orta ve yüksek gerilim devrelerinde koruma yapar. Sekonder aşırı akım röleleri yapısal olarak elektromekanik ve statik olmak üzere ikiye ayrılır. Elektromekanik röleler elektromanyetik, endüksiyon ve elektrodinamik olmak üzere çalışma sistemlerine göre üçe ayrılır. Statik röleler ise yapısında elektronik ve mikrodenetleyici sistemlerin kullanıldığı rölelerdir.

Elektromekanik ve elektronik sekonder aşırı akım koruma röleleri ani, sabit ya da ters zamanlı olarak imal edilirler.

Elektrik makineleri ve transformatörlerin aşırı yüklenmesi ısının artmasına, verimin düşmesine ve hatta elektrik makinelerinin yanmasına neden olabilir. Sekonder aşırı akım koruma röleleri elektrik makinelerini bu olumsuz durumlardan korumak için kullanılır.

Sekonder aşırı akım rölelerinin genel özellikleri aşağıdaki gibidir.

– Açma kumandalarının elektriksel olması nedeniyle koruma etkilidir.
– Röle bobininin beslediği büyüklük düşük olduğundan duyarlılıkları yüksektir.
– Devre gerilimli iken röle üzerinde ayar, bakım ve test çalışmaları yapılabilir.

Günümüz teknolojisi oldukça geliştiğinden dolayı, sekonder koruma rölelerinin statik yapılı olanları daha gelişmiş ve üstün özelliklerle donatılmıştır. Mikroişlemcili sistemler her zaman kullanıldıkları cihazlara üstün özellikler yüklemektedir. Sekonder koruma rölelerinin elektronik yapılı olanlarının üstün özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

– Beslendikleri akım trafolarından daha az güç çeker
– Hareketli parçaları olmadığından dolayı çalışmaları ve geri dönüşleri daha hızlıdır.
– Geri dönüş oranları yüksektir.
– Çalışma karakteristikleri ve değerleri kolay kolay değişmez.
– Hareketli mekanik parçaları olmadığından dolayı mekanik rölelerde ortaya çıkan mekanik arızalar ortaya çıkmaz. Daha uzun ömürlüdürler.

Bu üstün özelliklerin olmasına karşı statik aşırı akım koruma rölelerinin fiyatı mekanik rölelerin fiyatına oranla daha fazladır.

ankaraelektrikci