Yapıldıkları Malzemelere Göre İzolatör Çeşitleri
Elektrik enerji iletim ve dağıtım hatlarında, trafo binalarının enerji giriş hatlarının bulunduğu yerlerde kullanılan bazı malzemeler vardır. İletkenlerin direklere veya trafo gibi yapılara tespiti için kullanılan, iletkenleri birbirine veya toprağa karşı izole etmesi için kullanılan malzemelere izolatör denir. İzolatörler boyut olarak çok değişik ölçülerde imal edilmektedirler. Yüksek gerilim, orta gerilim ve alçak gerilim için farklı ölçülerde ve özelliklerde izolatörler bulunmaktadır. İzolatörler porselen, cam, epoksi reçine ve silikondan yapılmaktadır.
Porselen İzolatörler
Porselen izolatörlerin yapısında belirli oranlarda kaolin, feldpat ve kuvars maddeleri bulunur. Dielektrik dayanımı artırmak için izolatörün yüzeyi ince bir porselen tabakasıyla kaplanır. Bu porselen tabaka ayrıca yüzeyin pürüzsüz olmasını ve böylece izolatörün kirlenmesi durumunda yağmur yardımıyla temizlenmesi sağlanır.
Cam İzolatörler
İzolatör imalatı için dayanıklı camlar kullanılır. Bu camların dielektrik dayanımları 140 kV/cm’dir. Bu izolatörler saydam olurlar. Saydam oldukları için ışığı geçirir ve güneş ışığından daha az ısınır. Porselen izolatörlere göre daha küçük genleşme katsayısına sahip olduklarından ortam ısısı değişmesi durumunda fiziksel zarar görme olasılığı azdır.
Epoksi Reçine ve Slikon İzolatörler
Epoksi reçine ve silikon izolatörler reçine karışımı ve silikon maddelerden yapılır. Bu izolatörler bina içlerinde veya pano içlerinde kullanılan izolatörlerdir.
Bir Cevap Yazın