Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 544 604 2502

Balast Nedir? Floresan Lambalarda Balast Neden Kullanılır?

Balast Nedir? Floresan Lambalarda Balast Neden Kullanılır?

Kelime anlamı olarak düzenli, tutarlı olmak anlamına gelen balast, elektrik aydınlatmalarında floresan lambalar gibi gaz deşarj prensibine göre çalışan aydınlatma elemanlarının çalışmasını sağlayan bir ekipmandır. Deşarj lambaları negatif dirence sahip olduklarından dolayı çektikleri akımı sınırlandıramazlar. Gaz deşarjı başladığı andan itibaren çekilen akım sürekli artar ve lamba bozulur. Bu nedenle çekilen akımı sınırlandırılması gerekir.
Küçük güçlü lambalarda akımı sınırlandırmak için seri direnç kullanılabilir fakat kullanılan direnç gereksiz güç kaybına neden olacağından deşarj prensibiyle çalışan lambalarda balast kullanılır.

Balast deşarj lambalarının çalışması için gerilimi ve akımı çalışma aralığında tutarak lambanın düzgün çalışmasını sağlayar ve lamba ömrünü uzatır. Sınırlanmamış bir akım ile çalışan lambalar yüksek akımlar çekeceğinden çok ısınır ve ömrü azalır.

Günümüzde manyetik ve elektronik balast olmak üzere iki farklı balast çeşidi vardır. Manyetik balastlar manyetik indüksiyon yardımıyla gerilim ve akım değerini düzenlerler. Manyetik balastların frekans değiştirme gibi bir özellikleri yoktur. Bu nedenle manyetik balastlı lambalarda ışığın titrediği görülebilir.

Elektronik balastlarda ise akım ve gerilim kontrolünün yanında frekans kontrolü de vardır ve frekansın yükseltilmesiyle floresan lambalardaki deşarj anlarında meydana gelen titreme göz ile algılanamayacak hızda olur.

Manyetik balastlar sargılardan oluştuğu için ve manyetik akı ile çalıştığı için endüktif reaktif enerji tüketirler. Çok fazla floresan lambanın kullanıldığı büyük işletmelerde bu reaktif enerji kompanze edilmelidir. Bazı armatür firmaları ürettikleri manyetik balastlı armatürlerin içerisine küçük kompanzasyon kondansatörü bağlamaktadırlar.

Manyetik balastların endüktif reaktif enerji tüketmeleri gibi bir dezavantajı varken elektronik balastların da harmonik üretme gibi bir dezavantajları vardır. Çok fazla elektronik balastın kullanıldığı aydınlatma sistemlerinde harmonik filtresi kullanılması gerekebilir.

ankaraelektrikci