Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 542 792 83 06

Ayırıcıların Görevi ve Yapısı

Ayırıcıların Görevi ve Yapısı

Ayırıcıların görevi: Gücü kesilen sistemi ayırarak izole edilmesini sağlamaktır.

Ayırıcıdan yük gidiyorsa ayırıcılar kesinlikle açılmaz. Ayırıcılar ancak ayırıcıdan akım geçmediğinde açılıp kapanabilirler. Ayırıcılar kesicilerin akım yolu üzerinde bulunur. Kesiciden önce ve sonra yer alırlar. Kesicinin bakım ve onarımı gerektiği zaman kesici açıldıktan sonra ayırıcılar açılır. Önce kesici açılır, akım sıfırlanır,sonra ayırıcılar açılır.Hatta enerji verilecekse önce o sistemde ayırıcılar kapanır, sonra kesiciler kapanır. Ayırıcıları kesicilerden ayıran en önemli fark da budur.Ayırıcı kesinlikle yük altında açılmamalıdır çünkü açıldığı takdirde meydana gelecek ark ayırıcıyı tahrik ettiği gibi çevresine ve ayırıcıyı açana zarar verir. Manevralarda bu hususa dikkat edilmelidir.

Ayırıcıları Yapısı: Ayırıcılar şase, mesnet izolatörleri, sabit kontaklar, hareketli kontaklar, mekanik düzen, kilit tertibatı, yaylardan oluşur.

a)Şase: Ayırıcı elemanlarının monte edildiği kasnağa denir.

b)Mesnet İzolatörleri: Gerilim altında bulunan bölümden ve topraktan yalıtılmış olup, sabit ve hareketli kontakları tutturmak için kullanılan izolatörlerdir. Bunlar 6 adet olup harici tip ayırıcılar porselenden (20- 25 mm/ kV kaçak mesafeli) yapılır. Dahili tip ayırıcılar ise porselen, reçine veya epoksi reçineden imal edilir.

c)Sabit Kontaklar: Her faz için 1 tane olmak üzere 3 adettir. Açma kapama sırasında hareket etmeyen kontaklardır. Bu kontaklar anma akımlarına ve kısa devre akımlarına uygun kesitte elektrolitik bakırdan imal edilir.

d)Hareketli Kontaklar: Bu kontaklar da 3 adettir. Açma kapama sırasında hareket mekanizması ile hareket eder. Kapama işleminde sabit kontaklarla birleşirler ve devreyi kapatırlar. Hem hareketli hem de sabit kontaklar elektrolitik bakırdan, genellikle gümüş kaplamalı olarak yapılır.

e)Mekanik Düzen: Ayırıcının çeşidine göre değişen bu düzenek hareketli kontakların açma kapama için hareketini sağlar. Bunun için kullanılan tahrik milleri 30 mm çaplı galvaniz çelik malzemeden imal edilmekte ve pirinç döküm yataklarda hareket etmektedir. Dönme hareketinin daha kolay olması için bazı modellerde pirinç yataklar gresörlükle donatılmıştır.

f)Kilit Tertibatı: Bıçaklı ayırıcılarda hat ayırıcısı ile toprak bıçağı arasında bulunan ve her ikisinin aynı anda açılıp kapanmasını engelleyen elektrikli veya mekanik düzeneklerdir. Her ayırıcıda yoktur, sadece hat ayırıcılarında bulunur.

g)Yaylar: Elektrolitik bobinden yapılmış olan bu yaylar açma kapama işleminin hızlı yapılmasını sağlar. Bu yaylar yük ayırıcılarında ve özel tip ayırıcılarda kullanılır.

ankaraelektrikci