Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 542 488 2013

Kondansatör Çeşitleri

Kondansatör Çeşitleri

Kondansatör enerji depolayan iki uçlu bir elektronik elemandır. İletken levhalar arasına konulan dielektrik malzeme (elektriksel olarak iletken olmayan malzeme) elektrik yükünü depolama özelliğine sahip olur. Dielektrik malzemelerin yük depo edebilme özelliğinden faydalanılarak kondansatörler imal edilmiştir. Mika, Kağıt, Seramik, Değişken ve Elektrolitik Kondansatörler olmak üzere 5 çeşit kondansatör bulunmaktadır.

Mika Kondansatörler: Çok ince iki iletken levha arasında dielektrik malzeme olarak mika kullanılmasıyla üretilen kondansatörlerdir. Genellikle 50pF – 500pF arasındaki küçük kapasiteli kondansatörler mika kondansatördür.

Kağıt Kondansatörler: İki iletken levha arasında dielektrik mazleme olarak kağıt kullanılmasıyla ve levhaların ve kağıdın silindirik yapı oluşturacak şekilde birbiri üzerine sarılmasıyla elde edilir.

Seramik Kondansatörler: Dielektrik malzeme olarak seramik kullanılan kondansatörlerdir. Aynı büyüklükte kapasiteli kağıt kondansatörlerle karşılaştırıldığında seramik kondansatörlerin boyutları daha küçüktür. Disk biçimindeki seramik kondansatörler mercimek kondansatör olarak da adlandırılır.

Değişken Kondansatörler: Kapasitesi dışarıdan ayarlanabilir kondansatörlerdir. Genellikle 0pF ile 500pF arasındaki kapasitelerde üretilirler.

Elektrolitik Kondansatörler: Bu kondansatörlerde asit eriyiği gibi bir elektrolitik maddenin emdirildiği bez yalıtkan olarak kullanılır. Elektrolitik kondansatörler büyük kapasite değerlerini sağlamak üzere imal edilir. Diğer kondansatörlerden en önemli farkı bu kondansatörlerde kutuplar vardır. Pozitif (+) ve Negatif (-) kutuplar devreye doğru şekilde bağlanmalıdır. Ters bağlandığında kondansatör patlayabilir.

ankaraelektrikci