Kullanılmayan Cihaz Fişe Takılı Olursa Elektrik Harcar mı?
Enerji tüketiminin gittikçe arttığı günümüzde artık evimizde onlarca elektrikli alet bulunmaktadır. Televizyondan bilgisayara, çamaşır makinasından cep telefonuna kadar elektrikle çalışan bir çok alet kullanılsa da kullanılmasa da sürekli fişe takılı olarak bırakılmaktadır. Kullanılmadığı halde fişi sürekli prizde takılı olarak bırakılan elektrikli aletler elektrik faturalarına nasıl etki eder?
Sitemizde daha önce bir çok yazıda anlattığımız gibi evimize gelen elektrik 220V’tur. Evimizde kullandığımız bir çok elektrikli cihaz ise 220V’u direk olarak kullanmaz, girişlerinde bulunan bir transformatör yardımıyla bu gerilimi düşürerek kullanırlar. Bu transformatörler cep telefonlarının adaptörlerinde, televizyonların iç kısımlarında, bilgisayar kasalarının hemen girişlerinde bulunurlar. Asıl görevi 220V olan alternatif gerilimi 24V, 12V, 5V gibi düşük doğru gerilimlere düşürmek olan bu cihazlara adaptör, güç kaynağı (power supply) gibi farklı isimler verilmiş olsada hemen hepsinin görevi benzerdir.
Peki izlemediğimiz televizyonun fişi takılıysa, şarjetmediğimiz telefonun adaptörü fişe takılıysa, kullanmadığımız bilgisayarın fişi takılıysa bunlar hala enerji tüketirler mi? Bu örnekleri daha fazla artırabiliriz elbette… Evimizde elektrikle çalışan bir çok aletin fişini prizde bırakıp gidiyoruz. Ama şunu bilmeliyiz ki içinde transformatör olan her cihaz kulanılmasa da eğer fişe takılıysa az da olsa enerji tüketmeye devam eder.
Peki bu cihazlar kullanılmadığı durumda ne kadar enerji tüketirler?
Kullanılmadığı durumda prize bağlı küçük bir transformatör 1-5W arasında bir güç tüketir. Bireysel olarak düşündüğümüzde bu güç miktarı çok büyük gelmeyebilir. Fakat genele vurduğumuzda ise çok büyük rakamlarla karşılaşabiliriz.
Mesela; evimizde en azından yukarıdaki tarife uygun 5 adet elektrikli alet olduğunu, bu aletlerin ortalama 3W güç tükettiklerini düşünelim. Toplam 5×3=15 W bir güç tüketimi demektir bu. Bu aletler günün 18 saati sürekli fişte olduğunu düşünürsek 15×18=270Wh’lık günlük enerji tüketir. Günlük 270 Wh’lik enerji aylık; 30×270=8.1kWh, yıllık ; 8.1×12=97.2 kWh’lik enerji tüketimi demektir. Yılda bir evden 97.2 kWh’lik enerji boşa harcanmaktadır. Aynı olayın 100000 evde yaşandığını düşünürsek, 9720000 kWh lik bir enerjinin bir yılda boşa gittiğini görürüz.
Para olarak düşünürsek; 97.2×0.25=24 TL bir evin bir yılda boşa harcadığı enerjinin faturası, 2400000 TL 100000 evin boşa harcadığı enerjinin faturası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir Cevap Yazın