Otomasyon Sistemlerinde Konum Kontrolü
Endüstriyel tesislerde kapalı veya açık çevrim kontrol sistemlerinde, otomasyon sisteminin bazı hareketli parçalarının konumunun kontrolü için çeşitli otomasyon elemanları kullanılmaktadır. Otomasyon hattında üretilen veya işlenen ürünün hassaslığına göre seçilecek bu elemanlar sistemin maliyetine de etki edeceğinden dolayı doğru sistem için en efektif ürün seçilmelidir. Uygulamanın hassasiyetine göre konum kontrolü için kameralar gibi pahalı ve hassas ekipmanlar kullanılabileceği gibi potansiyometre gibi ucuz ekipmanlar da kullanılabilir.
Konum Kontrolü için Potansiyometre Kullanımı
Ayarlanabilir direnç olan potansiyometreler ile otomasyon sistemlerinde konum kontrolü yapılabilir. Lineer ve dairesel potansiyometre çeşitleri uygulama yerine göre seçilebilir.
Konum Kontrolü İçin Sensör Kullanımı
Sensörler otomasyon sistemlerinin gözleridir. Bir çok farklı sensör çeşidi bulunmakla beraber, çalışma prensipleri, kullanım alanları gibi farklı özelliklere göre sınıflandırılır. Proximity Sensörler, Optik Sensörler ve Ultrasonik Sensörler daha önce sitemizde anlatılmıştı. Bazı sensörler sadece cismin yerinde olup olmadığını kontrol ederken bazıları cismin sensöre olan uzaklığını da algılama özelliğine sahiptir.
Konum Kontrolü İçin Switch Kullanımı
Switchler otomasyon sistemlerinde kullanılan mekanik anahtarlardır. Hareketli cismin hedefe ulaştığını veya posizyonunun değiştiğini algılamak amacıyla kullanılırlar.
Konum Kontrolü İçin Encoder Kullanımı
Encoder bağlı olduğu hareketli parçanın hareketiyle ürettiği sinyalleri kontrol birimine göndererek konum kontrolü sağlarlar. Dairesel ve lineer hareketler için uygun encoderlar bulunmakla beraber, uygulama hassasiyetine göre farklı çözünürlükte encoderlar bulunur.
Konum Kontrolü İçin Kamera Kullanımı
Kameralar görüntü işleme yazılımlarıyla endüstriyel otomasyon sistemlerinde konum kontrolü uygulamalarında kullanılmaktadırlar. Genellikle pahalı bir çözüm olduğu için çok hassas uygulamalarda kullanılırlar.
Bir Cevap Yazın