Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 544 604 2502

SF6 Gazlı Kesicilerin Türleri ve Çalışması

SF6 Gazlı Kesicilerin Türleri ve Çalışması

 

Hareketli kontaklarının Sülfür Hegsa Florür gazı (SF6) içerisinde çalışan kesiciler SF6 Gazlı Kesiciler olarak bilinirler. Elektrik tesislerinde en çok kullanılan kesici türlerinden biri SF6 Gazlı kesicilerdir.

SF6 mükemmel bir izolasyon özelliğine ve yüksek elektro negatifliğe sahip bir gazdır. Yani yüksek elektron absorbe etme özelliğine sahiptirler. Serbest bir elektron SF6 gaz molekülüne çarptığında gaz molekülleri tarafından absorbe edilerek negatif bir iyona dönüşür.

SF6 Gazlı Kesicilerin Türleri

SF6 gazlı kesiciler kullanıldıkları gerilim seviyesine göre üçe ayrılır.

1- Tek kesicili SF6 Kesici: 245kV’a kadar

2- İki kesicili SF6 Kesici: 420kV’a kadar

3- Dört kesicili SF6 Kesici: 800kV’a kadar

SF6 Gazlı Kesicilerin Çalışma Şekli

SF6 gazı yüksek basınçlı bir rezervuar içerisinde sıkıştırılmış şekilde bulunur. Kesicinin çalışması sırasında gaz kesicideki arkların arasından geçerek daha düşük basınçlı rezervuara girer. Daha sonra buradaki SF6 gazı tekrar yüksek basınç rezervuarına pompalanır.

Yukarıda soldaki resim kapalı devre bir kesiciyi sağdaki resim açık devre bir kesiciyi göstermektedir. Kesicinin sabit ve hareketli kontakları, sabit ve hareketli pistonları bulunmaktadır. SF6 gazı sabit ve hareketli pistonlar arasında sıkışır ve hareketli pistondaki deliklerden çıkarak sabit ve hareketli kontaklar arasında oluşan arkı absorbe eder.

ankaraelektrikci