Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 542 488 2013

Evinizdeki Elektrikli Aletlerin Faturanıza Etkisi

Evinizdeki Elektrikli Aletlerin Faturanıza Etkisi

Elektrik faturanız çok mu kabarık geliyor? Belki de faturanızı kabartan evinizde kullandığınız elektrikli cihazlardan birisidir. Televizyon, bilgisayar, çamaşır makinası, fön makinası, bulaşık makinası, buzdolabı, elektrikli soba veya diğer benzer elektrikli cihazların faturanıza etkisini hesaplamak bir kaç işlem ile çok kolay.

Evinizdeki elektrik sayacı harcadığınız aktif enerjiyi ölçerek bir aylık toplam tüketim miktarınızı kaydeder ve faturada bu tüketilen enerji miktarına göre ücretlendirilir. Elektrik faturasını düşürmek için en temel yollardan biri tasarruflu elektrikli aletler kullanmaktır. Mesela aydınlatmada tasarruflu ampüller, A+ veya A++ enerji sınıfı beyaz eşyalar gibi verimli cihazlar kullanmak elektrik faturanızın kabarmasının önüne geçecektir.

Peki evinizdeki tüm cihazların harcadıkları enerjiyi ve bu enerjinin faturanıza kaç TL etki ettiğini nasıl hesaplayacaksınız.

Öncelikle bir cihazın faturanıza etkisini hesaplamak için o cihazın gücünü bilmeniz gerekir. Bazı cihazların etiketlerinde cihazın gücü Wat olarak yazmakla beraber bazılarında çektikleri akım yazar. Eğer cihazınızın etiketinde gücü yazıyorsa bu gücü fatura hesaplamada kullanabiliriz. Eğer sadece gerilim ve akım yazıyorsa önce gücü hesaplamamız gerekir.

Mesela bilgisayarınızın lcd monitörünün arkasındaki etikete bakın 220V 1,5A gibi birşey yazıyordur. Bu bilgiler monitörün çalışma değerleridir. Volt (V) ve Akım (A) çarpımı bize cihazın gücünü verir. Yani 220V 1,5A monitörümüzün gücü 220×1,5=330W olarak bulunur.

Harcanılan enerji bir cihazın çalışma süresine bağlıdır. Elektrik faturalarında da harcanılan toplam enerji üzerinden fiyatlandırma yapılır. Elektrik enerjisinin birimi WatSaat’tir ve (Wh) ile gösterilir. Enerji cihazın gücü ve açık kalma süresinin çarpımı ile bulunur.

Şimdi yukarıda gücünü 330W olarak hesapladığımız monitörün faturamıza etkisini inceleyelim.

Bu monitörü bir ay boyunca günde ortalama 3 saat açık tutuyorsak kaç liralık elektrik harcıyor?

Yukarıda anlattığımız gibi öncelikle bir günde tüketilen enrjiyi güç ve sürenin çarpımı ile bulalım:

330 x 3 = 990Wh monitörün 3 saatte harcadığı enerjidir. Harcanılan bu enerjiyi elektrik birim fiyatı ile çarptığımızda tüketilen enerjinin faturaya kaç TL etki ettiğini buluruz. Bu yazının yazıldığı tarihte enerji birim fiyatı tek zamanlı tarifeler için 0,31 TL/kWh olarak belirlenmişti. Yani 1000 Wh veya 1 kWh enerjinin fiyatı yaklaşık olarak 0,31 TL. Birim fiyatı ayrıca faturanızda da görebilirsiniz.

Monitörümüz günde 3 saat çalışarak 990Wh enerji harcarken aylık tüketimi 30 x 330 = 9900Wh olarak bulunur. 9900Wh hesaplamada kolaylık için 1000’e bölünerek kWh’e çevrilir. 9900 ÷ 1000 = 9,9 kWh olarak çevrilir. 9,9 kWh’i birim fiyat olan 0,31TL ile çarparak monitörün aylık faturaya etkisini buluruz. 9,9 x 0,31 = 3,07 TL monitörün günde 3 saat çalışarak faturaya olan etkisi olarak hesaplanır. Tabi bu vergiler ve diğer ödemeler hariç tutardır.

Buna benzer şekilde evinizdeki televizyon, çamaşır makinası, buzdolabı gibi diğer elektrikli aletlerin kaç TL’lik tüketim yaptıklarını bulabilirsiniz.

ankaraelektrikci