Ankara Elektrikçi

Bizden Fiyat alamadan asla elektrik tamirat tadilat işlerinizi yaptımayın 0 544 604 2502

Anahtarlı Otomatik Sigortalar (W Otomatlar)

Anahtarlı Otomatik Sigortalar (W Otomatlar)

Anahtarlı otomatik sigortalar elektrik tesislerinde elektrik akımını kesmeye yarayan anahtarlama elemanlarıdır. Ev ofis gibi alanlarda aydınlatma ve priz tesisatında koruma ve anahtarlama elemanı olarak kullanılan anahtarlı otomatik sigortalar endüstriyel tesislerde ve motor devrelerinde de tercih edilen bir elektrik koruma ve anahtarlama elemanıdır.

Anahtarlı otomatik sigortalar bağlı oldukları cihazları kısa devre ve aşırı akıma karşı korumaktadırlar.

Bir, iki, üç veya dört kutuplu olan anahtarlı otomatik sigortalar tek fazlı ve üç fazlı devrelerde kullanılabilmektedir.

Aşağıda farklı kutup sayılarında anahtarlı otomatik sigortalar görülmektedir.

anahtarliotomatiksigorta

Anahtarlı otomatik sigortaların üzerinde nominal akımı belirtilmiştir. Bu akım sigortanın normal çalışma akımıdır. Bu akımın ortalama olarak 1.2 katının üzerine bir akımın sigorta üzerinden akım akması durumunda sigorta bir süre sonra devreyi keser. Devreyi kesme süresi sigortanın tipine ve çekilen akımın büyüklüğüne bağlıdır.

Anahtarlı otomatik sigortaların tipini belirlemek için A, B, C, D gibi harfler bulunmaktadır. Bu harfler sigortanın tipini ve aynı zamanda kesme süresini ve akımını belirler. En hızlı koruma sağlayan anahtarlı otomatik sigorta tipi A sınıfı sigorta, en yavaşı D sınıfı sigortadır.

Farklı koruma tiplerinde anahtarlı otomatik sigortalar bulunmasına rağmen en çok kullanılan tipler B ve C sınıfı sigortalardır. Genellikle B sınıfı sigortalar evlerde kullanılırken C sınıfı sigortalar motor devrelerinde kullanılır. Çünkü motorlar ilk çalışma anında nominal akımının 5-6 katına kadar akım çekerler ve bu süre içerisinde sigortanın açma yapmaması istenir.

Anahtarlı otomatik sigortalar piyasada W otomat, N otomat, K otomat gibi farklı isimlerle adlandırılmakla beraber temelde hepsi aynıdır. Bunun yanında anahtarlı otomatik sigortaların akım değerleri 1, 1.6, 2, 3, 4, 6, 8, 10, 13, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 80, 100, 125 amper olarak bulunmaktadır.

ankaraelektrikci